Instytut Historii Sztuki <Posen> [Editor]
Artium Quaestiones — 16.2005

Page: 132
DOI issue: DOI article: DOI Page: Citation link: 
https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/artium_quaestiones2005/0134
License: Free access  - all rights reserved Use / Order
0.5
1 cm
facsimile
132

SZYMON PIOTR KUBIAK

zewnętrznym gankiem, dzięki czemu uzyskano w pełni wykorzystane
kondygnacje mieszkalne. Na jednym poziomie lokum znajdowały się:
przedpokój, widna kuchnia, jadalnia i salon, na innym (górnym lub dol-
nym): pokój dziecięcy, sypialnia rodziców i pomieszczenia sanitarne. Na
parterze znalazło się miejsce na rowery i wózki dziecięce oraz mieszka-
nie dozorcy. Rzut przyziemia nasuwa skojarzenia z przedwojennymi
projektami domków jednorodzinnych Mięsa van der Rohe83. Choć struk-
tura samego bloku nie jest rozbita jak w przypadku oeuure Mięsa, narys
budowli przecina w poprzek - między filarami - wyłożony płytkami
(klinkierem?) prostokątny plac, do którego przylegają z kolei równie sta-
rannie wykreślony ogródek do zabaw dla dzieci i pergola z ławkami.
Następny projekt Eiermanna dla Hansaviertel wymusiła zmiana lo-
kalizacji (ostateczna) i właściciela84. I tym razem architekt nie ograni-
czył się do samego bloku; prostokątny plac przebiegający pod wspartym
na filarach budynkiem łączył dziecięcy ogródek, odstawioną od domu
wieżę komunikacji pionowej, rampę dla rowerów i garaż samochodowy o
trzech zewnętrznych i dwóch podziemnych kondygnacjach. Sam galerio-
wiec składał się znowu z dwóch członów, w każdym jednak znalazły się
na jednym piętrze dwa duże mieszkania o rozkładzie pomieszczeń nie
„na przestrzał”, lecz z pokojem dziennym w narożu budynku, a kolejnymi
wyłącznie po stronie wschodniej lub zachodniej (ok. 150 m2). Ponieważ
kondygnacje przeznaczono naprzemiennie raz na mieszkania, raz na
biura, habitaty skomunikowane były dwiema klatkami schodowymi przy
krótkich elewacjach, wieża zaś służyła tylko urzędnikom i interesantom
(rozdział funkcji). Drugi projekt dla tej lokalizacji wracał do pomysłu
z mieszkaniami na osi wschód-zachód i wewnętrznym pasem pomiesz-
czeń gospodarczych. Także tutaj przewidziano kondygnacje biurowe.
Zaprojektowany dla nowego miejsca typ z maisonnettes zawierał
cztery wewnętrzne windy zatrzymujące się przy wąskich korytarzykach,
z których wchodziło się do dwóch mieszkań. Korytarzyki posiadały wyj-
ście na loggię-ganek, służący jako droga ewakuacyjna. Przed budowlą
wznosiła się wieża zapewniająca łączność między gankami. I tym razem
występowały kondygnacje biurowe (podwójne), o takiej samej powierzch-
ni co mieszkania, ale z mobilnymi podziałami wewnętrznymi. Większe
rozmiary całego bloku pozwoliły znowu na uzyskanie ogólnej powierzch-
ni mieszkalnej jednego lokum ok. 150 m2.
83 Por. np. rzut pawilonu niemieckiego na Wystawie Światowej w Barcelonie, 1928-
29, lub rzut domku jednorodzinnego na Wystawie Przemysłu Budowlanego w Berlinie,
1931. J.Bonta, op. cit., s. bez paginacji.
84 Właścicielem działki między KlopstockstraBe i Handelallee była Hansa AG. Nowy
teren stanowiła wspomniana dawna działka Cesarstwa Mandżukuo, znajdująca się po
1945 roku w posiadaniu państwa RFN. Postanowiono, że stanie tam apartamentowiec dla
dyplomatów (przyszłej stolicy). RE, op. cit., s. 398 nn.
loading ...