Instytut Historii Sztuki <Posen> [Editor]
Artium Quaestiones — 17.2006

Page: 69
DOI issue: DOI article: DOI Page: Citation link: 
https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/artium_quaestiones2006/0071
License: Free access  - all rights reserved Use / Order
0.5
1 cm
facsimile
Z BADAŃ NAD DAWNYM DOMEM I ZAMIESZKIWANIEM MIESZCZAŃSKIM W POLSCE

69

była to jadalnia w miejscu, gdzie do tej pory lokowano sypialnię oraz
amfilada pokojów w bocznej oficynie prowadząca do małej jadalni, która
służyła prawdopodobnie przede wszystkim domownikom118. O ile więc
przedni, jak i tylny trakt domu, był sferą dostępną dla gości, to małą
jadalnię należy traktować jako wnętrze prywatne. Tak więc w obszarze
pierwszego piętra, poszerzonego funkcjonalnie o przestrzeń zabudowań
podwórzowych, mamy do czynienia z opisaną wcześniej gradacją po-
mieszczeń od najbardziej po najmniej dostępne. Mimo rozbudowania ukła-
du, jego funkcjonalny schemat pozostał ten sam. Taka organizacja pier-
wszego piętra znalazła odzwierciedlenie w aranżacji przestrzeni sieni
(il. 8). W owym czasie popularne stało się zabudowywanie jednej z jej osi,


8. Dom Uphagena (Długa 12) - sień, stan sprzed 1945 r.
dwoma umieszczonymi jedno nad drugim pomieszczeniami. Zmniejsze-
nie powierzchni sieni oraz zastosowanie monumentalnych, spływających
118 H. Domańska, Dom Uphagena, budowa i jego dalsze dzieje do roku 1990, (w:) Dom
Uphagena. Materiały, red. M. Dwilewicz, E. Barylewska-Szymańska, W. Szymański, Gdańsk
1996, s. 14-25; E. Barylewska-Szymańska, W. Szymański, Dom Uphagena w Gdańsku,
Gdańsk 2000.
loading ...