Clarke, Joseph Thacher ; Bacon, Francis H. ; Koldewey, Robert
Investigations at Assos: expedition of the Archaeological Institute of America ; drawings and photographs of the buildings and objects discovered during the excavations of 1881, 1882, 1883 (Part I - V) — London, 1902-1921

Page: 33
DOI Page: Citation link: 
https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/clarke1902/0028
License: Creative Commons - Attribution - ShareAlike Use / Order
0.5
1 cm
facsimile
THE AGORA

33

PAGES 21, 23, 25, 27


Fig. 4. Plan of Agora at Assos. Restored

THE Agora, or Market Place, was a level space, with
the large imposing Stoa of two stories on the north.
The upper story of the Baths formed an open Portico
at the south, while from an open place east of the Baths the
people could look down into the Theatre and the sea. A
small Temple stood next the arched Gateway of the Agora
at the west, and, fronting it at the east, was the Bouleu-
terion, or Council Hall, with its Bema in front, on which the
speaker stood, and a number of Pedestals bearing Statues, In-
scriptions, etc., were grouped around it. The entire area
of the Agora was formerly paved with rectangular blocks of
Acropolis stone. The Temple had been transformed into a
church in Byzantine times, and was too much ruined for
restoration.
THE STOA
PAGES 29, 31, 34, 35, 37, 39, 41,
43•> 45’ 47> 49’ 5 1
At the north side of the Agora the native rock was
hewn away to make a place for the Stoa, which was a well-
built structure, two stories high, i i 1.526 m. long and 12.42
m. wide, and faced almost exactly south.
The Steps ran nearly the entire length of the building to
the fourth column from the east, where the openings between
columns were closed by a stone Balustrade. The Stylobate
line is now not level, having been thrown out of place by
earthquakes, so that no observations as to curvature were
possible.

Several trenches were excavated from front to rear across
the Stoa. The stones and earth had fallen from above the
top, so that, while the front Stylobate is nearly all visible, at
the back wall the debris had accumulated to a depth of about
eight metres. It was interesting to cut through the layers of
different centuries, beds of stones, pottery, ashes, bones, etc.
The pavement was entirely gone, showing that the building
had been stripped at some early period.


Fig. 5. Detail of Front Stylobate of Stoa

The columns were dowelled to the Stylobate, and T-shaped
scratches were made for placing them (Fig. 5). They
had twenty facets instead of Hutes. The capitals were of
white marble, fastened with two dowels to the column. No
dowels were on top of the capitals. The height of the
columns was determined by the epistyle in situ on east front.
The interior columns were smooth, without Hutes, and stood
on separate foundations.
The first floor was carried by heavy wooden beams that
reached from rear to front walls, the holes in which they
were placed being still in situ in rear wall. Their section was
50 by 40 c. m., and they were only 35 c. m. apart. Gf the
loading ...