Polski Instytut Studiów nad Sztuką Świata [Editor]
Sztuka Ameryki Łacińskiej: studia o sztuce kolonialnej, nowoczesnej i współczesnej — 4.2014

Page: 78
DOI article: DOI Page: Citation link: 
https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/aal2014/0082
License: Free access  - all rights reserved Use / Order
0.5
1 cm
facsimile
78

Ewa Kubiak


[Fig. 17. El interior dc la iglesia de Congregación del Oratorio de San Felipe Neri
ChiesaNuova, 1629-65, arquitecto Paolo Maruscelli, Perugia, Italia
(fot. E. Kubiak, 2011).]

Bibliografía
Anderson 2013 - Ch. Anderson, Renaissance Architecture, Oxford 2013.
Arnheim 2011 - R. Amheim, El pensamiento visual, trad. R.Masera, Gdańsk
2011.
Bailey 1999 - G. A. Bailey, „Le style jésuit n’exist pas”: Jesuit Corporate
Culture and the Visual Arts. En: The Jesuits: Culture, Sciences, and
the Arts 1540-1773, J. W. O’Malley (ed.), Toronto 1999, pp. 38-89.
Barbour 1984 - I. G. Barbour, Mity, Modele, Paradygmaty. Studium porów-
nawcze nauk przyrodniczych i religii, trad. M. Krośniak, Kraków
1984.
Barrett 1966-D.C. Barrett, A „Jesuit Style” in Art?, „Studies: An Irish Quar-
terly Review”, 45 (1966), pp. 335-341.
Benedetti 1995 - S. Benedetti, Sangallos Modeli fur St. Peter. En: Architek-
turmodelle der Renaissance. Die Harmonie des Bauens von Alberti
bis Michelangelo, B. Evers (ed.), München-New York 1995, pp. 110-
-115.
loading ...