Universitätsbibliothek HeidelbergUniversitätsbibliothek Heidelberg
Metadaten

Tools & tillage: a journal on the history of the implements of cultivation and other agricultural processes — 4.1980/​1983

DOI Artikel:
Takács, Lajos: Grubbing by swine as a means of preparing the soil on swampy ground
DOI Seite / Zitierlink: 
https://doi.org/10.11588/diglit.49001#0165

DWork-Logo
Überblick
loading ...
Faksimile
0.5
1 cm
facsimile
Vollansicht
OCR-Volltext
GRUBBING BY SWINE

157

witnesses to the same lawsuit, Imre Takats of
Devavanya, aged 50, stated “28 years ago the
villagers of Szeghalom used to grow cabbage
on the hillock (named kotu) - I too bought a
cart load of cabbage from them ...” This
information was reinforced by Sandor Kiss,
the “judge of gardeners” in Kovacshaza,
who surely knew a lot about gardening him-
self: “the people of Szeghalom used to grow
a lot of cabbage in the kotu among the
waterways 25 years ago ...” (Esterhazy).
For cabbage grown on the hillocks among
the waterways, the ground could not have
been ploughed, but dug with a hoe or a
spade. All these data prove that in swampy
lands the soil was tilled as far as possible, not
with a plough, but with other methods,
often manually. In swampy regions ancient
forms of tillage may survive or be revived
which are considered as the oldest ways of
agriculture and which may exist continu-
ously in swampy regions, and sporadically
in other parts of modern Europe.
Saatvorbereitung durch wuhlende Schweine
in Hochwassergebieten
Eine eigenartige Form des pfluglosen Ackerbaus
in Uberschwemmungsgebieten besteht darin, dafi
man Tiere auf dem Ackerboden umhergehen und
sie den Samen in die Erde eintreten lafit. Mehrere
Angaben aus dem Niltal bezeugen das Vorkom-
men dieser Bodenbestellungsform. Im Alten
Reich lieE man den Samen von Schafen, im
Neuen Reich laut Herodot von Schweinen eintre-
ten. In Slid- und Ostasien lief?, man dagegen bis in
die letzte Zeit den Reissamen von Biiffeln eintre-
ten. H. Kothe erwahnt das Vorkommen dieser
Methode im Rheinland.
Der Verfasser weist anhand historischer Anga-
ben nach, dal? es im ausgedehntesten Uber-
schwemmungsgebiet Ungarns, in Nagy-Sarrat,
zu Beginn des vorigen Jahrhunderts ebenfalls
Gepflogenheit war, die wasserige, feuchte Erde
von Schweinen aufwiihlen zu lassen und dann
ohne Ackern Hirse zu saen, die einen reichen
Ertrag brachte.

Literature
Esterhazy - National Archives, the Archives of
the Esterhazy family 580/95/V.
Grigg, D. Eh : The Agricultural Systems of the
World. Cambridge 1974.
Kees,H.: Agypten. Handbuch der Altertumswis-
senschaft III. Abt., I. Teil, 3. B., Miinchen
1933.
Klebs-Sigwart, L.: Die Relief des alten Reiches.
in: Abhandlungen d. Heidelberger Akademie
d. Wissenschaften, Kl. 3. Heidelberg 1915.
Kothe, H.: Die Wissenschaftsstufen und ihre zeit-
liche Eingliederung. Die Nachbarn, in: Jahr-
buch fur vergleichende Volkskunde I.,
Gottingen 1948.
Kothe, H.: Einige Bemerkungen zur Agrareth-
nographie, in: Ethn.-Archaologischen For-
schungen IE, 169-210, 1954.
Passarge, S.: Geographische Volkerkunde I.
Frankfurt a. M. 1934.
Plinius, M.: Histoire Naturelle. Livre XVIII., par
H.LeBonniec, Paris 1972.
Rawlinson, M. A. G.: The History of Herodotos.
London 1958.
Schnebel, M.: Die Landwirtschaft im hellenisti-
schen Agypten. Miinchen 1925.
(Continued from Jimma’s article p. 154:)
Saegusa, Hirone & others: Kindainihon sangyo
gijutsu no seioka (Westernization of the Indu-
strial and Agricultural Technology since the
Meiji Era). Tokyo 1960.
Sekino, Takeshi: Sin raishi ko (New Research on
the Lei-su) in: Toyobunka kenkyuji kiyo (The
Memores of the Institute for Oriental Culture
of Tokyo University), Vol. 19. Tokyo 1959.
Shimizu, Hiroshi: Wari no keisei to yakuwarti
(Roles and Formation of Japanese Ploughs) in:
Dainihon nokai ed.: Nihon no kama kuwa
suki.
Yomiuri Simbunsha (ed.): Chuka jinmin kyowa-
koku shiruku rodo bunbutsu ten (Yomiuri
News Paper Press ed.: A Book of the Exhibi-
tion of Ancient Art Treasures of the People’s
Republic of China). Tokyo 1979.
Yasuda, Seizb (ed.): Meiji igoni okeru nogyo
gijutsu no hattatsu (The Development of Agri-
cultural Technology since the Meiji Era). Tokyo
1952.
 
Annotationen