Polski Instytut Studiów nad Sztuką Świata [Editor]
Sztuka Ameryki Łacińskiej: studia o sztuce kolonialnej, nowoczesnej i współczesnej — 1.2011

Page: 160
DOI article: DOI Page: Citation link: 
https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/aal2011/0164
License: Free access  - all rights reserved Use / Order
0.5
1 cm
facsimile
160

Magdalena Śniadecka-Kotarska

radosnych, zwycięskich i przełomowych zmian dla ludności indiańskiej przy-
wracających im podmiotowość.
Bibliografia:
Burga 1988 - M. Burga, Nacimiento de una utopia. Muerte y resurrección de
los Incas, Lima 1988.
Celestino 1996 - O. Celestino, Transformaciones religiosas en los Andes Pe-
ruanos, „Gazeta de Antropologia”, nr 14, Lima 1996.
Desco 1989 - Desco, Violencia y pacificación - raporte de Comisión Especial
del Senado sobre causas de la violencia y alternativas de pacificación
en el Peru, Lima 1989.
Flores 1988 - G. Flores, Buscando un Inca; Identidad y utopia en los Andes,
Lima 1988.
Fuente, Nolte, Nunez 1992 - M. Fuente, M. Nolte, L. Nunez, Artesanía peru-
ana. Origen y evolución, Lima 1992.
Golte 2001 - J. Golte, Cultura,racionalidad y migración andina, Lima 2001.
Gran Encyklopedia del Peru 1998 — Gran Encyclopedia del Peru, Barcelona
1998.
Huertas 1987 - C. Huertas, Vida y obra de Florentino Jimenez Toma, CEDAP,
Lima 1987.
Lauer 1989 - M. Lauer, La producción artesanal en America Latina, Lima
1989.
Macera 1979 - P. Macera, Historia de arte popular, Lima 1979.
Mendoza 2007 - R. Mendoza, Arte popular en Bolivia, Cochabamba 2007.
Mentizabal Losack 1984 - E. Mentizabal Losack, La diffusion, aculturacion
y reinterpretacion a través de las cajas de imagineros ayacuchanos,
„Revista de Folclore Americano”, nr 11-12, Lima 1984.
Muruchi 2004 - J. Muruchi, Artesanía boliviana, La Paz 2004.
Prada 1984 - F. Prada, Retablo Ayacuchano, Lima 1984.
Sabogal 1978 - J. Sabogal, El arte popular del Perú, Lima 1978.
Wood 2005 - D. Wood, De sabor nacional. El impacto de la cultura popular en
el Peru. IEP, Lima 2005.
Toledo 2003 - E. Toledo, Retablos de Ay acucho, Lima 2003.
Villegas Robles 2001 - R. Villegas Robles, Artesanías peruanas, Lima 2001.
loading ...