IRRIGATION IN THE ALPS
173
Nationalmuseets Arbejdsmark 1974, Copenha-
gen 1974.
Kupfer, Konrad: Die frankischen Wasserschbpf-
rader, Ein Beitrag zur Geschichte der Technik,
Wiesenkultur und Volkskunde. Erlangen 1931.
Marietan, Ignace: Heilige Wasser. Schweizer
Heimatbiicher, Nr. 21/22. Berne 1948.
Michelsen, Peter: Nogle bemserkninger om
kunstvanding i Norden, in: By og Bygd,
Norsk Folkemuseums Arbok, VIII, 1952-53,
Oslo 1953.
Michelsen, Peter: Kunstvanding i en alpedal, in:
Budstikken, 1954-55, Copenhagen 1955.
Michelsen, Peter: Nogle vandingshjul ved Kol-
ding A, in: Bonder & Fiskere, Festskrift til
Holger Rasmussen, Copenhagen 1985.
Niederer, Arnold: Gemeinwerk im Wallis, Bauer-
liche Gemeinschaftsarbeit in Vergangenheit
und Gegenwart. Schriften der Schweizerischen
Gesellschaft fur Volkskunde, Bd.37, Basel
1956.
Pruns, Herbert: Staat und Agrarwirtschaft 1 SOO-
1865, Subjekte und Mittel der Agrarverfassung
und Agrarverwaltung im Friihindustrialismus.
Berichte fiber Landwirtschaft, Neue Folge,
194. Sonderheft. Hamburg und Berlin 1979.
Scheuermeier, Paul: Bauernwerk in Italien, der
italienischen und ratoromanischen Schweiz,
Eine sprach- und sachkundliche Darstellung
landwirtschaftlicher Arbeiten und Gerate. Er-
lenbach-Zurich 1943.
Studer-Freuler, German: Visperterminen. Brig
1984.
Wilken, Gene C.: Manual Irrigation in Middle
America, in: Agricultural Management, I, Am-
sterdam 1977.
OX-SHOEING ON ENGLISH DEMESNES,
1200-1500
By
John Langdon
The question of ox-shoeing, while only a
minor item in the study of medieval English
agriculture, is unusually interesting from the
point of view of the diffusion of technical
innovation. The shoeing of horses, of
course, was an accepted and uncontroversial
practice on medieval farms and one that
showed little change in the period from the
beginning of the thirteenth century to the
end of the fifteenth that we are now examin-
ing. On the other hand, the shoeing of oxen
was a much more sporadic practice, reflect-
ing perhaps the uncertainty of the part of
farmers of whether to do it or not. It is this
unsettled state of affairs, with its sensitivity
to changing conditions and fashion, which
provides the main focus of attention.
Oxen were very valuable to English farm-
173
Nationalmuseets Arbejdsmark 1974, Copenha-
gen 1974.
Kupfer, Konrad: Die frankischen Wasserschbpf-
rader, Ein Beitrag zur Geschichte der Technik,
Wiesenkultur und Volkskunde. Erlangen 1931.
Marietan, Ignace: Heilige Wasser. Schweizer
Heimatbiicher, Nr. 21/22. Berne 1948.
Michelsen, Peter: Nogle bemserkninger om
kunstvanding i Norden, in: By og Bygd,
Norsk Folkemuseums Arbok, VIII, 1952-53,
Oslo 1953.
Michelsen, Peter: Kunstvanding i en alpedal, in:
Budstikken, 1954-55, Copenhagen 1955.
Michelsen, Peter: Nogle vandingshjul ved Kol-
ding A, in: Bonder & Fiskere, Festskrift til
Holger Rasmussen, Copenhagen 1985.
Niederer, Arnold: Gemeinwerk im Wallis, Bauer-
liche Gemeinschaftsarbeit in Vergangenheit
und Gegenwart. Schriften der Schweizerischen
Gesellschaft fur Volkskunde, Bd.37, Basel
1956.
Pruns, Herbert: Staat und Agrarwirtschaft 1 SOO-
1865, Subjekte und Mittel der Agrarverfassung
und Agrarverwaltung im Friihindustrialismus.
Berichte fiber Landwirtschaft, Neue Folge,
194. Sonderheft. Hamburg und Berlin 1979.
Scheuermeier, Paul: Bauernwerk in Italien, der
italienischen und ratoromanischen Schweiz,
Eine sprach- und sachkundliche Darstellung
landwirtschaftlicher Arbeiten und Gerate. Er-
lenbach-Zurich 1943.
Studer-Freuler, German: Visperterminen. Brig
1984.
Wilken, Gene C.: Manual Irrigation in Middle
America, in: Agricultural Management, I, Am-
sterdam 1977.
OX-SHOEING ON ENGLISH DEMESNES,
1200-1500
By
John Langdon
The question of ox-shoeing, while only a
minor item in the study of medieval English
agriculture, is unusually interesting from the
point of view of the diffusion of technical
innovation. The shoeing of horses, of
course, was an accepted and uncontroversial
practice on medieval farms and one that
showed little change in the period from the
beginning of the thirteenth century to the
end of the fifteenth that we are now examin-
ing. On the other hand, the shoeing of oxen
was a much more sporadic practice, reflect-
ing perhaps the uncertainty of the part of
farmers of whether to do it or not. It is this
unsettled state of affairs, with its sensitivity
to changing conditions and fashion, which
provides the main focus of attention.
Oxen were very valuable to English farm-