Polski Instytut Studiów nad Sztuką Świata [Editor]
Sztuka Ameryki Łacińskiej: studia o sztuce kolonialnej, nowoczesnej i współczesnej — 1.2011

Page: 135
DOI article: DOI Page: Citation link: 
https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/aal2011/0139
License: Free access  - all rights reserved Use / Order
0.5
1 cm
facsimile
Święte obrazy na blasze malowane

135

Bibliografia:
Amodio 2005 - E. Amodio, El Monstruo Divino. Representaciones Heterodo-
xas de la Trinidad en el Barroco Latinoamericano [w:] Manierismo
y Transición al Barroco. Memoria del III Encuentro Internacional so-
bre Barroco, La Paz 2005.
Bailey 2005 - G.A. Bailey, Art of Colonial Latin America, London 2005.
Brenner 2000 - A. Brenner, Idols Behind Altars. Modern Mexican Art and Its
Cultural Roots, New York 2000.
Durand, Massey 1995 - J. Durnad, D.S. Massey, Miracles on the Border: Re-
tablos of Mexican Migrants to the United States, Tucson and London
1995.
Deluga 2000 - W. Deluga, Malarstwo i grafika cerkiewna w dawnej Rzeczy-
pospolitej, Gdańsk 2000.
Egan 2000 - M. J. Egan, Milagros: antiguos iconos de fe, „Artes de México”,
nr 53, 2000.
Eliade 1974 - M. Eliade, Sacrum, mit, historia, przeł. A. Tatarkiewicz, wybór
i wstęp M. Czerwiński, Warszawa 1974.
Espejel 1972 - C. Espejel, Las artesanías tradicionales en México, México 1972.
Exvotos 2000 - Exvotos, „Artes de México”, nr 53, 2000.
Forstner 1990 - D. Forstner, Świat symboliki chrześcijańskiej, przeł. i opr.:
W. Zakrzewska, P. Pachciarek, R. Turzyński, Warszawa 1990.
Freedberg 2005 - D. Freedberg, Potęga wizerunków. Studia z historii i teorii
oddziaływania, przeł. E. Klekot, Kraków 2005.
Giffords 1999 - G. F. Giffords, Un metal noble, „Artes de México”, nr 44,
1999.
Giffords 1992 - G. F. Giffords, Mexican Folk Retablos (Revised Edition), Al-
buquerque 1992.
Giffords 1991 -G. F. Giffords, The Art of Private Devotion: Retablo Painting
of Mexico, Dallas 1991.
Giffords 1979 - G. F. Giffords, Mexican Folk Retablos. Masterpieces on Tin,
Tucson - Arizona 1979.
Hemka, Olędzki 1990 - A. Hemka, J. Olędzki, Wrażliwość mirakularna, „Kon-
teksty. Polska Sztuka Ludowa”, nr 1, 1990.
Hojalata 1999 - Hojalata, „Artes de México”, nr 44, 1999.
Kibish-Ożarowska 1999 - K. Kibish-Ożarowska, Mały przewodnik po sztuce
religijnej, Warszawa 1999.
Kowalski 1994 - P. Kowalski, Prośba do Pana Boga. Rzecz o gestach wotyw-
nych, Wrocław 1994.
loading ...