Polski Instytut Studiów nad Sztuką Świata [Hrsg.]
Sztuka Ameryki Łacińskiej: studia o sztuce kolonialnej, nowoczesnej i współczesnej — 1.2011

Seite: 253
DOI Artikel: DOI Seite: Zitierlink: 
https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/aal2011/0257
Lizenz: Freier Zugang - alle Rechte vorbehalten Nutzung / Bestellung
0.5
1 cm
facsimile
Związki artystyczne i handlowe pomiędzy Flandrią i Meksykiem. ..

253

Bibliografia:
Angulo 1945 - D. Angulo, Algunas huellas de Schongauer y Durero en Méxi-
co, Madrid 1945.
Balis 1993 - A. Balis, Antwerp, Foster-mother of the Arts: its contribution to
the Artistic Culture of Europe in the 17th century [w:] Antwerp sto-
ry of a Metropolis, 16lh-17lh century, (wyd.) J. Van Der Stock, Ant-
werp 1993.
Bargellini 1999 - C. Bargellini, La pintura sobre lamina de cobre en los vir-
reinatos de la Nueva España y del Perú, „Anales del Instituto de In-
vestigaciones Estéticas”, n. 74-75, 1999.
Bargellini 2006 - C. Bargellini, Painting in Colonial Latin America [w:] The
Arts in Latin America, 1492-1820, (red.) J. J. Rishel, Philadelphia
2006.
Bécares 1999 - V. Bécares, Arias Montano y Plantino, el libro flamenco en la
Espana de Felipe II, Universidad de León, León 1999.
Bourla-Klasner 2002 - S. Bourla-Klasner, L’ influence de la peinture fla-
mande en Nouvelle Espagne aux XVI et XVII siécles, Thesis docto-
rale, Université Libre de Bruxelles, Faculté de philosophic et lettres
2002.
Burke 1993 - P. Burke, Antwerp a Metropolis in Europe [w:] Antwerp sto-
ry of a Metropolis, 16th-17th century, (wyd.) J. Van Der Stock, Ant-
werp 1993.
De Marchi, Van Miegroet 1999 - N. de Marchi, H. van Miegroet, Explor-
ing Markets for Netherlandish Paintings in Spain and Nueva Espana,
„Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek, Kunst voor de Markt”, n. 50,
1999.
De Nave 1993 - F. de Nave, A printing capital in its Ascendancy Flowering and
Decline, [w:] Antwerp story of a Metropolis, 16^-17th century, (wyd.)
J. van der Stock, Antwerp 1993.
Domínguez 2003 - A. Domínguez, Sevilla a comienzos del siglo XVI [w:] La
casa de contratación y la navegación entre España y las Indias, (red.)
A. AcCosta; A. González, Sevilla 2003.
Ewing 1990 - D. Ewing, Marketing Art in Antwerp, 1460-1560: Our Lady’s
Pand, „The Art Bulletin”, V. 72, n. 4, 1990.
Escalante, Olmedo 2008 - P. M Escalante, M. Olmedo, La influencia del gra-
bado flamenco en la Nueva España, texto inédito.
Fabri 1992 - R. Fabri, Luxury Furniture from Antwerp in Latin America [w:]
America Bride of the sun, 500 years Latin America and the Low
Countries, (wyd.) P. Vanderbroeck, Antwerp 1992.
loading ...